Färre får socialbidrag i Uppsala län

Allt färre personer i länet får socialbidrag eller annat ekonomiskt stöd från kommunen. Den totala kostnaden för socialbidrag fortsätter också att minska, det visar färska siffror från Socialstyrelsen.
I Uppsala län minskar antalet personer som lever på socialbidrag eller får någon form av ekonomiskt stöd. Totalt delades det ut 244 miljoner kronor förra året och det är 3,8 procent mindre än år 2001. Den sjunkande trenden syns i hela landet. De utbetalade bidragen minskar, och enligt årsstatistiken har nivån aldrig varit så låg som nu. Men skillnaderna är stora - i landet och här i länet. I allmänhet är det så att storstadsområden har en dyrare bidagskostnad per invånare och Uppsala toppar också ligan här i länet. För Uppsalabon kostar det 1000 kronor om året och i Enköping kostar det 700 kronor. I Tierp och Håbo är kostnaden under 500 kronor och billigast är det i Östhammar med 182 kronor per person och år. Älvkarleby har alltid haft en jämförelsevis hög kostnad - på 560 kronor. Någon analys på varför bidragen sjunker har inte gjorts, varken på socialstyrelsen eller länsstyrelsen i Uppsala län. Det kan bero på arbetsmarknaden, att kommuner och stat har blivit hårdare i sina regler och riktlinjer eller på att folk faktiskt fått det bättre. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".