Fortsatt strid om trägolv

Det är fortfarande oklart hur hur det blir med elitbasketen i Uppsala nästa säsong.

Som Upplandsnytt rapporterat tidigare så har nu Fyrishovs styrelse har beslutat att ordna ett mobilt trägolv för att Uppsala Basket ska kunna fortsätta tävla på elitnivå. Men Anders Wallin, ordförande i Uppsala Basket, är inte nöjd med Fyrishovs beslut.

– Med ett mobilt trägolv som tas bort efter våra matcher så har vi ingenstans som vi kan träna i Fyrishov. Utan vi får antingen träna på ett golv och spela på ett annat, eller träna i en annan hall än där vi spelar matcher.

Och det skulle påverka era resultat?

– Ja, det tror jag nog. Jag menar det är inte några ideala förutsättningar att bedriva elitidrott på, säger Anders Wallin.

Trägolvet är ett krav från basketförbundet för att Uppsala Basket ska kunna fortsätta tävla på elitnivå. Turerna kring hur man ska lösa golvfrågan har varit många, men nu har alltså Fyrishov beslutat att leasa ett mobilt trägolv som läggs fram när Uppsala Basket ska spela matcher på hemmaplan.

Men Uppsala Basket vill istället att Fyrishov skaffar ett permanent trägolv och mobila plastmattor, så att dom både kan tävla och träna på samma underlag. Men det förslaget är helt uteslutet säger Lars O Ericsson, styrelseordförande för Fyrishov. Dels på grund av högra kostnader och dels på grund av att det försvårar för andra sporter som tränar i hallen.

Om det mobila trägolvet ska bli verklighet så kräver Fyrishov även en betalningsgaranti från Uppsala Basket. Orsaken är enligt Lars O Ericsson att man är trött på att skicka inkassofakturor till Uppsala basket. Enligt honom har inkasso skickats 22 gånger de senaste åren. Anders Wallin vill inte kommentera kravet från Fyrishov.

– Jag kan säga så här att vi resterar inte en enda krona till Fyrishov per dags dato. Det tycker jag säger det mesta.

Är elitbasketen i Uppsala hotad inför nästa säsong?

– I högsta grad, absolut. Och jag tror att det krävs någon form av kommunal ingripande för att se till att vi får möjligheter att fortsätta bedriva elitbasket, säger Anders Wallin.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".