Mer vård kan bli privat

Den politiska oppositionen i landstinget kritiserar införandet av fri etableringsrätt för privata vårdcentraler i Uppsala län, men redan nu är fler områden på väg att konkurrensutsättas.

Den politiska oppositionen i landstinget kritiserar införandet av fri etableringsrätt för privata vårdcentraler, ett beslut som den borgerliga majoriteten kommer att driva igenom i landstingsfullmäktige på måndag. Börje Wennberg, socialdemokraterna, tycker att beslutet har forcerats fram:

- Att så här brådstörtat och helt utan underlag ta beslut känns oansvarigt. För mig är det helt okej att man har privat drift i det hela men det kan aldrig vara annat än ett medel att nå ett gott resultat. Men här är det ett mål i sig, säger Börje Wennberg.

- Jag tycker inte det här har gått för fort. Under nio år har vi diskuterat ett system som inte har varit rättvist eller fungerat. Vi har börjat med ett nytt system, och vi har hela tiden sagt att kommer det fram brister så är vi beredda att ändra i efterhand. Någon gång måste man börja, säger Ismail Kamil från Folkpartiet.

Fritt fram för privata vårdcentraler att konkurrera om patienterna, det är innebörden i det beslut som tas på måndag. Och landstingsledningen kommer att följa upp det med att under våren öppna upp för konkurrens på ytterligare områden.

Det kommer att bli möjligt för barnmorskor att konkurrera med landstingets mödrahälsovård, det kommer att bli möjligt att konkurrera när det gäller fotvård och även när det gäller tandreglering för barn och ungdom som behöver tandställning.

Hur stort har intresset varit hittills när det gäller privata entreprenörer?

- När det gäller vårdcentraler, så har cirka fem stycken anmält intresse. Men det finns också en del barnmorskor som vill starta barnmorskemottagning, med det vi kommer att kalla mödravårdspeng, säger Ismail Kamil.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".