Dramatisk ökning av unga arbetslösa

Långtidsarbetslösheten för länets ungdomar har femdubblats på ett år. -En lång arbetslöshetsperiod gör att unga blir mer och mer inaktiva när det gäller att söka jobb och lättare kan söka sig till andra mindre lämpliga aktiviteter, säger Sigbritt Solander tf länsarbetsdirektör.
Långtidsarbetslösheten bland ungdomar i landet har fördubblats på ett år men i Uppsala län femdubblats. Från 35 långtidsarbetslösa i juni förra året till 177 i juni i år, detta bland ungdomar som är mellan 18 och 24 år. Den öppna arbetslösheten bland ungdomar totalt i länet låg på 62 procent högre än för ett år sedan. Betydligt högre än riksgenomsnittet. -Konjunkturen i Uppland, när en slår till så går det fort, säger Sigbritt Solander, tf länsarbetsdirektör En annan förklaring är att Uppsala län har en högre andel ungdomar i sin befolkning än många andra län, och därför drabbas ungdomarna här värre då arbetslösheten går upp. Dessutom har länsarbetsnämnden i år fått jämförelsevis små anslag till att hjälpa arbetslösa. Sigbritt Solander ser ökande sociala problem bland arbetslösa ungdomar som en följd av den hårdnande arbetsmarknaden. -Jag tror att varje människa måste känna sitt värde och ha ett mål. Och till det krävs faktiskt att ha något att göra på dagarna och få känna att jag faktiskt betyder någonting. Framför allt är det ungdomar utan utbildning som hamnar i arbetslöshet, delvis beroende på att utbudet av mer okvalificerade jobb minskar. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".