Äldre utsätts för övergrepp

Antalet ärenden för Äldreombudsmannen i Uppsala kommun ökade förra året, samtidigt som de blivit alltmer komplicerade. Det framgår av en årsrapport som kommer redovisas för äldrenämnden om några veckor. Ett dolt problem är äldre som utsätts för olika övergrepp av sina anhöriga.

Övergreppen kan vara både fysiska och psykiska, enligt Äldreombudsmannen, som vid flera tillfällen mött äldre som inte har det bra i sin relation med släktingar.

Det handlar om anhöriga som anställts som ”anhörigvårdare” för att ta hand om en familjemedlem men som haft missbruksproblem. Det handlar om allvarliga försummelser i hemmet gentemot livskamraten fysiskt våld och anhöriga som tar över det totala ansvaret för ekonomin mot den äldres vilja.

Att anhöriga skulle utsätta den äldre för olika övergrepp är tabubelagt, skriver Äldreombudsmannen och därför väljer många att blunda eller bagatellisera den här typen av övergrepp och misshandel.

Det här är en av flera fallbeskrivningar som finns i rapporten:

” De är bägge mycket gamla och de har levt tillsammans i över 60 år nu. Demenssjukdomen som drabbat hustrun har maken svårt att ta till sig... Hon har ju varit universitetslektor och mycket intelligent och kapabel. Hans tålamod tryter ofta. Då blir han hårdhänt och brysk mot hustrun, som ofta har konstiga blåmärken när hon kommer till dagverksamheten. Numera verkar hon också rädd för sin make, tycker personalen.”

Idag saknas det handlingsplaner för den här typen av övergrepp och för att komma till rätta med det behöver personalen inom Uppsala kommun utbildas. Både lära sig att se övergreppen och ställa frågor, enligt äldreombudsmannen Margaretha Åkerlind-Skuteli.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".