Knivsta

Vårdcentral rustar

Större konkurrens om patienterna och risk för neddragningar. Den framtiden ser chefen för Knivsta vårdcentral framför sig, om en privat vårdcentral tillåts öppna i Knivsta. 

I dag väntas den politiska majoriteten i Landstinget fatta beslut om att låta privata vårdcentraler etablera sig fritt i Uppsala län.

Det privata vårdföretaget Praktikertjänst har redan deklarerat att man vill starta två vårdcentraler i länet till hösten, en i Uppsala och en i Knivsta.

Charlotta Nordgren Thermaenius är chef för Knivsta vårdcentral.

- Om våra patienter väljer att flytta över till den privata mottagningen, som praktikertjänst vill öppna, innebär det en förlust av pengar för oss och förmodligen en neddragning i framtiden.

Finns det tillräckligt med patienter för att ha två vårdcentraler i Knivsta?

- Eventuellt. Men vi är ju en stor vårdcentral i dag, med många patienter. Väljer flera av dem att lista sig hos praktikertjänsts mottagning, då innebär det färre patienter hos oss och nedskärningar i verksamheten.    

Har du känt av någon oro från dina anställda?

- Nej, än så länge har det varit ganska abstrakt, men fattas det beslut i dag då blir det mer konkret. Men jag tror att vi är kampvilliga och kommer att kämpa på bra om de här patienterna.  

Elisabeth Terrenius
elisabeth.terrenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".