Varma bussar trafikfaror

Värmen gör Uppsalas länsbussar trafikfarliga. Bussförarnas koncentration påverkas när temperaturerna stiger över trettio grader och de flesta länsbussarna saknar luftkonditionering för föraren.
- Efter ett par timmar i en varm buss, med mellan 30-40 grader, så mår man inte speciellt bra. Man är defenitivt inte skärpt som förare med ansvar för passagerare, säger Lennart Blom som är bussförare i Knutby. Arbetsmiljöinspektionen har fått in anmälningar från skyddsombud och undersökt problemet i Stockholm och slagit fast att förarna har det för varmt, och nu tvingas bussbolagen i Stockholm att åtgärda problemen annars hotar böter. Ett av bolagen som anmälts är just Swebus som också sköter länstrafiken i Uppsala län. Här har inga anmälningar till arbetsmiljöinspektionen gjorts men problemet är detsamma, och Douglas Melander på arbetsmiljöinspektionen säger att de troligtvis kommer att se över hur det ser ut också här och i resten av landet. - Är det varmt så är det varmt oavsett var det är. Jag tycker att det är en självklarhet att det ska vara förar-AC. Han sitter och jobbar ett antal timmar i bussen och har väldigt svårt att gå ifrån, säger Douglas Melander. I Uppsala län är de nyaste bussarna utrustade med AC och det utgör knappt en tredjedel av bussarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".