Långa köer till socialtjänsten

Det är rekordlång väntetid vid socialkontoret i Uppsala kommun. Den som inte har några pengar och söker sig till kontoret kan nu få vänta över en månad på sin första träff med en handläggare.
Hos socialen i Uppsala arbetar personalen för högtryck just nu men trots det är väntetiden lång. - När man vänder sig till socialtjänsten ska man snabbt få kontakt och få sin fråga prövad, säger Martina Jirlow, tillförordnad enhetschef för centrala Socialmottagningen i Uppsala, som tycker det är tråkigt att det ser ut som det gör. För många människor är det inte helt oproblematiskt att söka sig till socialtjänsten, en del har väntat ända in i det sista innan de ringer samhällets sista skyddsnät och möts då av fem veckors väntetid istället för den vanliga på 1-2 veckor. Enligt Martina Jirlow är det inte säkert att den långa kön betyder att fler behöver socialbidrag i år än andra år. Det är svårt att jämföra siffror eftersom folk tidigare var uppdelade på de fjorton kommundelsnämnderna medan alla idag är samlade vid en mottagning i Uppsala,och det har också gjort det svårt att beräkna behovet enligt Martina Jirlow. - Bemanning och sommarsemestrar gör att det ser ut som det gör idag. Det var svårt att veta hur stort trycket skulle vara under sommaren. Men nu har vi den här erfarenheten och så här får det inte bli igen, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".