Avgiften till hemtjänsten varierar kraftigt

Äldre och handikappade i Uppland får betala olika mycket för hemtjänsten, beroende på vilken kommun de bor i. Den som behöver relativt lite hjälp får till exempel betala mer i Älvkarleby än i Uppsala eller Tierp.
För ett drygt år sedan infördes maxtaxan i äldre- och handikappomsorgen. Den skulle bland annat minska variationerna mellan vilka avgifter kommunerna tog ut. Nu får kommunerna max ta 1544 kronor i månaden för hemtjänsten - samtidigt som de äldre garanteras att få ha kvar ett visst belopp när hyra och hemtjänst är betalda. Men det är fortfarande stora skillnader i vad de äldre får betala -- det visar en enkät som SR Ekot gjort. Orsaken är att kommunerna har helt olika sätt att räkna ut avgiften på. I Älvkarleby så har man en timtaxa på 250 kronor i timmen, vilket innebär att den som behöver hjälp mer än sex timmar i månaden betalar full avgift, max 1544 kronor. I Uppsala är det först den som har hjälp mer än 30 timmar i veckan som kan betala fullt. Där stiger taxan i olika trappsteg beroende på hur många timar man har hjälp och hur mycket pengar man har. Tierp och Enköping har också en trappkontruktion, men inte likadan som den i Uppsala. I Emmaboda i Kalmar län är hemtjänsten gratis, politikerna menar att hjälp med att till exempel klä på sig och komma upp ur sängen är en rättighet som bör vara avgiftsfri, precis som att gå i skolan. Men det här är något som inte många andra kommuner infört. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".