Hundratals kommunalare olagligt anställda

Hundratals personer i Uppsala läns kommuner har eller har haft olagliga anställningsformer. De har anställts som vikarier utan att vikariera för någon annan person. Det hävdar fackförbundet Kommunal som nu kräver att dessa blir fast anställda.
De felaktiga anställningsformerna upptäcktes under strejken i våras när fackförbundet samlade in anställningsbevisen för sina medlemmar. - Det finns bara två anställningar, det är fast anställing eller visstidsanställning som ersättare för någon annan person, det säger Therese Kaas som är ombudsman på Kommunal. Värst är det i Uppsala kommun. Där har cirka 150 personer haft felaktiga anställningsformer. Men alla kommuner i länet, förutom Östhammar, har brutit mot lagen om anställningsskydd. Det anser Kommunal. Fackförbundet kommer inleda förhandlingar med kommunerna i höst när ansvarig personal kommit tillbaka från semestern. - Vi kommer att kräva att de här personerna ska ha fasta tjänster och vi kommer också att begära skadestånd. Det handlar om cirka 200 tjänster, säger Therese Kaas. Eva Molin, personalchef på Uppsala kommun, vill inte närmare kommentera anklagelserna. Men hon säger att man ska granska de exempel som Kommunal hävdar är olagliga. Även Uppsala läns landsting har brutit mot lagen i ett 30-tal fall anser fackförbundet. - Vi kommer att undersöka detta så fort som möjligt för att se om vi som arbetsgivare gjort rätt eller inte, det säger landstingets personaldirektör Susanne Post-Edung. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".