Dåligt med lax i Dalälven

Den varma sommaren och lågt vattenstånd i Dalälven har gjort att laxfisket i Älvkarleby är dåligt i år. Det påverkar turistnäringen i Älvkarleby.
- Det har blivit mindre och mindre folk och nu är det rena rama öknen här ute, säger Patrik Jaurnell som är fiskeförman i Älvkarleby. Fisken blir slöare när det är varmt i vattnet. De söker sig därför ner i djupet efter svalare vatten. Dessutom har det kommit väldigt lite regn och vattenståndet är därför lågt i Dalälven. Situationen är liknande i älvarna längs hela norrlandskusten. Hittils i år har man bara fått upp 270 laxar i Älvkarleby. Så här års brukar det ha fångats mellan 500 och 600 laxar. Patrik Jaurnell tror att många laxar fastnar i yrkesfiskarnas fällor i älvmynningen eftersom laxarna simmar omkring där istället för att simma rakt upp i älven. Det går naturligtvis att få en lax på kroken för helt tomt är det inte, men värmen gör ju inte bara fisken slöare, turisterna väljer hellre badstranden än fisketuren. Patrik Jaurnell har sålt färre fiskekort än vanligt i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".