Blottare söks av polis

Vid flera tillfällen har en man försökt locka med sig skolbarn i Skutskär och Älvkarleby. Mannen har också blottat sig.

Anneli Freme är rektor på Sörgärdets skola i Älvkarleby och berättar vad som hände på måndags morgonen:

- Ett antal elever kom instörtande till mig och var väldigt upprörda över vad som hänt när de väntade på bussen. Det visade sig att en man i en Volvo hade stannat och sagt att skolbussen var trasig och erbjudit skjuts till skolan.

Men skolbussen var inte trasig utan dök upp strax därefter upp utan att något barn följd med mannen i bilen.

Under morgonen ska mannen enligt anmälningar stannat vid tre olika busshållplatser på Östanåvägen och Västanåvägen i Älvkarleby och med olika förklaringar försökt locka med sig barn in i bilen. Totalt pratade mannen med 6-7 barn, men ingen följde med honom. Enligt vittnesmålen ska mannen också ha varit antingen naken på underkroppen eller bara haft kalsonger.

Senare under dagen var en liknande bil synlig vid Sörgärdets skola igen:

- Vi ser väldigt allvarligt på det här, och naturligtvis tycker vi att det är väldigt obehagligt att en sån här händelse inträfffar, säger Anneli Freme.

Det här är inte det enda som inträffat i området. I torsdagskväll försökte en man med ett liknande signalement som vid busshändelsrna, locka med sig en pojke i 11-årsåldern in i ett duschrum i ett omklädningsrum vid Skutskärs ishall. Pojken ville inte och då försvann mannen därifrån.

Polisen tror att det kan röra sig om samma man och anmälningar om sexuellt ofredande har gjorts vid alla händelserna.

- Det här ser vi mycket allvarligt på och det har högsta prioritet. Vi har också kontakt med Gävleborgs län om dom har några uppgifter om någon sådan här aktuell person, säger Tierps närpolischef Niklas Hållqvist.

Har ni något spår eller någon misstänkt i nuläget?

- Nej, vi har inget misstänkt i nuläget. Vi har vissa uppslag som vi jobbar med och vi får se vad vi kommer, säger Niklas Hållqvist.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".