Bristande rutiner bakom olagliga anställningar

Brister i Uppsala kommuns rutiner kan vara det som ligger bakom att personer kan ha fått felaktiga anställningsvillkor. Det säger Åsa Blomé, direktör på produktion vård och bildning.
Upplandsnytt berättade i morse att fackförbundet kommunal hävdar att hundratals personer i länets kommuner har eller har haft olagliga anställningsformer. - Jag tror att det här ligger några år tillbaka att vi inte har haft tillräckligt bra rutiner. Vi ska ju egentligen göra ett avtal med facket om vi inte har ett egentligt vikariat, säger Åsa Blomé. Det var i morse Upplandsnytt kunde rapportera att fackförbundet Kommunal begärt förhandling med kommunerna i länet eftersom de anser att personal, främst inom vård och omsorg, arbetar under olagliga anställningsformer. Kommunal hävdar att det bara i Uppsala kommun arbetar över hundra personer som anställts som vikarier utan att vikariera för någon annan person och facket kräver nu att de här personerna ska bli fast anställda. Therese Kaas, ombudsman på Kommunal säger att personalen det gäller är en lågavlönad grupp som sällan har ekonomiska buffertar att ta av. Därför är de extra känsliga för den otrygghet vikariat och tillfälliga timanställningar innebär. Kommunerna och fackförbundet kommer direkt efter semestrarna att sitta ned och gå igenom listan med personal som enligt Kommunal arbetar under olagliga anställningsformer. - Jag hoppas att vi kommer överrens om hur vi ska se på det här och komma till en överrenskommelse med Kommunal om hur vi ska handskas med det. Vi ska naturligtvis inte ha anställningar som är olagliga, säger Åsa Blomé. På kommunen kan man ännu inte svara på vad det skulle innebära om facket drev igenom sina krav på fast anställning för den berörda personalen. Kontakta reportern: Åse Richard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".