Thomas Brandell
bålsta

Brandell inte bitter

Efter beskedet om att kommunledningen i Håbo ändrat sig och nu åter igen har förtroende för socialchefen Thomas Brandell, så var det i går första dagen på jobbet för Brandell efter det nya beskedet. Här kan du läsa personalens brev om Thomas Brandell:

Och en påfrestande tid för Thomas Brandell var därmed över:
- Det är klart att det varit en kämpig tid på många sätt. Samtidigt har jag känt ett starkt stöd bland personalen och även till viss del från allmänheten, så det har hjälpt till att hålla mig uppe, säger Thomas Brandell.

Thomas Brandell vill inte gå in på detaljer i händelseförloppet, där kommunledningen först förklarade att den inte hade förtroende för Thomas Brandell som socialchef, för att sen ändra sig och i förrgår förklara att den har förtroende för honom som socialchef. Detta efter en utredning som friat Brandell från det direkta ansvaret för det ekonomiska underskottet för socialförvaltningen som plötsligt skjutit i höjden. Han fick inte de ekonomiska underlag han borde ha fått från ekonomisidan, kom utredningen fram till.

Brandell har fått starkt stöd under den här tiden, bland annat i ett öppet brev från personal på socialförvaltningen till kommunledningen. I brevet talar personalen om att Brandell har ”misshandlats mentalt av ledningen”och utsatts för en ”skenavrättning” och avslutar brevet till kommunledningen med ”Shame on you!”

Med anledning av skrivelsen träffade kommundirektören Maria Åberg i går några av socialförvaltningens chefer, men där diskuterades inte kritiken utan mötet enades om att se framåt. Och Thomas Brandell själv säger att han inte känner nån bitterhet över det som hänt:
- Nej, det ligger nog inte för mig att vara bitter, utan nu måste vi går vidare och tänka framåt.

Kommer du att jobba kvar inom Håbo kommun efter den här behandlingen?
- Ja, jag har inte några andra planer, säger Thomas Brandell.

Och Thomas Brandell fick i går många gratulationer från sin personal, säger han:
- Jag har fått uppmuntrande kramar och mejl och sett att många är glada. Det känns jättebra.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".