Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krångliga lagar runt maxtaxan

Lagen om maxtaxan i äldre- och handikappomsorgen är krånglig och ger utrymme för olika tolkningar. Sedan årskiftet har flera personer i Upplands kommuner överklagat beslut till länsrätten. Två personer i Älvkarleby har fått rätt när de ansett att kommunens avgifter för mat varit för höga.
Palle Danielsson som är vård- och omsorgschef i Älvkarleby tycker att det är bra att lagen prövas: -Jag vet att man gör väldigt mycket olika tolkningar ute i kommunerna. Vi har ju 290 kommuner i Sverige och nästan alla gör sin egen tolkning, menar han. Det är nu drygt ett år sen maxtaxan infördes inom äldre- och handikappomsorgen. Syftet var bland annat att minska variationen mellan kommunernas avgifter, och bland annat inrättades en högsta avgift som får tas ut för hemtjänsten, en avgift som för närvarande ligger på 1544 kronor i månaden. Dessutom bestämdes ett så kallat förbehållsbelopp som de gamla skulle få behålla av sina egna pengar. Beloppet ska förutom hyra också täcka kostnader för bland annat mat, kläder, TV-avgift och förbrukningsvaror, så kallade normalkostnader. Storleken på de här normalkostnaderna kan variera eftersom olika kommuner tar ut olika avgifter för till exempel maten. I Tierp har sju personer överklagat kommunens avgifter eftersom man anser att pengarna inte räcker till. -För personer som har en inkomst understigande förmånsbeloppet kan det vara så att den inte täcker de faktiska kostnader som man har för ett normalt leverne, säger Lennart Taflin på vård- och omsorgsförvaltningen i Tierp. Han tycker att det är bra att kommunernas beslut nu får en rättslig prövning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".