Akademiska sjukhuset

Avdelning 30 C stängs

Vårdavdelningen 30 C på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska läggas ner före juni. Bakgrunden är de besparingskrav som finns på sjukhuset och det här är den första avdelningen som fått ett sånt här besked.

Bland de anställda var stämningen låg på onsdagen.

- Det kommer som en bomb, det drar undan mattan under en, säger sjuksköterskan Bengt Drake.

- Det är tråkigt. Vi har haft en väldigt omstrukturering redan, med olika chefer och personal och flytt. Nu börjar folk landa här på avdelningen och känna en trygghet med varandra och så kommer det här beskedet. Det känns väldigt tråkigt, säger kollegan Anna-Karin.  

På tisdagen fick personalen på 30 C på Akademiska sjukhuset i Uppsala besked om att deras vårdavdelning ska läggas ner.

Avdelningen tar hand om multisjuka patienter, alltså personer med flera olika åkommor, och rymmer 27 vårdplatser. Bland personalen finns, förutom läkare och sköterskor, även apotekare, som rensar patienters medicinlistor, och hemsamordnare, som jobbar med hemkomster i samråd kommunen.

Antal vårdplatser kommer inte att påverkas eftersom dom 27 platserna kommer att placeras ut på andra avdelningar. Däremot räknar man med att minska personalstyrkan, som idag består av 50 personer, men var man ska ta bort tjänster nånstans är fortfarande oklart.

Shanine Bischara, styreleseledamot i Vårdförbundet, är mycket kritisk till nedläggningens hantering hittills.

- Ja, du det är ett beslut som har tagits lite för snabbt. Det kommer lösa massa lokalproblem som vi har på sjukhuset, men jag vet inte om det gynnar våra patienter och definitivt inte personalen.

Inga-Lill Andersson är personalchef på OTM-divisionen på sjukhuset:

- Det här är ju en del i en stor strukturell förändring på Akademiska sjukhuset.

Hur ser du på nedläggningen?

- Det är tråkigt att det ska behöva ske och jag känner med de personer som är berörda.  

Är det personer som kommer behöva få gå?

- Vi har inte helt hunnit titta på det, men vi vet ju att sjukhuset har en stor personalrörlighet. Vår förhoppning är att vi ska hitta andra placeringar åt den här personalen, säger Inga-Lill Andersson.  

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".