Hårdare tag mot flyghavre

Det besvärliga ogräset flyghavre växer väldigt bra i år och Länsstyrelsen i Uppsala överväger nu att bli hårdare mot de markägare som inte följer lagen om att bekämpa ogräset.
- Det verkar som om vi bör dra åt tumskruvarna, eftersom vi får signaler om att problemet inte minskar, säger Håkan Strid, som arbetar på näringslivs- och landsbygdsenheten på Länsstyrelsen i Uppsala. Flyghavre är en vild havresort som är mycket närbesläktad med den havre som odlas idag. Skillnaden är att flyghavren inte går att odla på grund av att fröna ramlar av när de är mogna. Dessutom är flyghavre betydligt aggressivare än den odlade havren är, vilket gör att den konkurrerar ut odlingshavren om den inte bekämpas. Den sprider sig dessutom mycket lätt Det finns olika sätt att motverka att den vilda havren kommer upp. Man kan växelodla olika grödor och det finns även bekämpningsmedel att ta till, men när flyghavren väl har slagit rot finns det bara ett sätt att bli av med den, och det är att plocka den för hand. Enligt lag är den som nyttjar mark skyldig att bekämpa flyghavren, men enligt Håkan Strid på länsstyrelsen så gör inte alla det och ofta är det samma personer som bryter mot lagen år efter år. Länsstyrelsen diskuterar nu att ta i hårdare mot dem som bryter mot lagen och anmäla dem till åklagare. - Flyghavren ska bekämpas och är det någon som inte gör det efter vår anmodan så bör ju en enkel bötfällning kunna ske, säger Håkan strid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".