Kvinnohjärtan eftersatta

Kvinnor får i mindre grad behandling för hjärtinfarkter än vad män får, det visar en rapport från Hjärt-Lungfonden.

Elisabeth Ståhle är överläkare och professor i thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset och sitter också i Hjärt-Lungfondens vetenskapliga råd. Hon säger att det behövs mer kunskap om kvinnors hjärtan:

- Problemet här är att vi vet inte vad som är det mest optimala för kvinnor. Vi har alldeles för lite kunskap om kvinnors hjärtan och därför kan vi inte säga i samma utsträckning som vi kan säga för män att det här är en lagom behandlingsnivå.

Så det går inte att säga att män får bättre behandling än kvinnor?

- Det kan vi inte säga, men däremot så vet vi inte, säger Elisabeth Ståhle.

Varje år dör 125 kvinnor med diagnosen hjärtinfarkt i Uppsala län och hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor enligt Hjärt-Lungfonden. I den aktuella rapporten har man tittat på fyra behandlingsformer och vid samtliga behandlingar här i länet fick kvinnor i mindre grad behandling än män.

Poblemet är alltså enligt Elisabeth Ståhle att man vet för lite om kvinnohjärtan och hur behandlingarna fungerar. Män är överrepresenterade i hjärtstudier, kvinnor insjuknar senare än män, och det finns också andra skillnader mellan män och kvinnor som påverkar säger hon:

-  Det finns väldigt många områden där vi kan tydligt kan säga, de här frågorna kan vi inte besvara. Det behövs helt enkelt flera studier som fokuserar på kvinnor och inte endast har kvinnor som en delgrupp.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".