Fortsatt röntgenproblem

Landstinget i Uppsala län har fortfarande stora problem med sitt nya system för röntgen och bildhantering, vilket får konsekvenser för både personal och patienter.

I februari rapporterade vi om att systemet Carestream, som läkare använder för att tolka och granska röntgenbilder, hade legat nere, men att det sedan kommit igång igen. Nu är problemen tillbaka.

Per Liss är verksamhetschef vid röntgenverksamheten på Akademiska sjukhuset:

- Ja, det här är ju jätteolyckligt. Det är inte alls det system som vi har krävt och som vi har beställt och som leverantören har lovat att leverera, säger Per Liss.

- Jag tycker det är oacceptabelt att ett sådant viktigt system inte fungerar på det sätt som vi har krävt och som vi behöver och som vi måste ha för att ge patienterna snabb service, säger han.

Redan i maj förra året rapporterade Upplandsnytt om problem med det system för framtagning och granskning av röntgenbilder som då hade börjat användas på Enköpings lasarett.

Systemet heter Carestream och levereras från Kodak och senare under hösten införde hela landstinget det här systemet, men det har varit trögt att få det att fungera fullt ut. Senast i februari låg systemet nere men kom igång, och nu är problemen åter tillbaka.

Det som framförallt läkarna upplever är att Carestream tar lång tid på sig att ta fram röntgenbilder som läkarna sen ska tolka och granska, vilket i sin tur påverkar de över 100 ronder som görs på framförallt Akademiska sjukhuset varje dag, ronder som försenas. Per Liss säger att det här i förlängningen också drabbar patienterna, som får vänta längre på svar:

- Det kanske handlar om 50-100 patienter varje dag som får vänta lite längre. Det tar längre tid för läkarna att diagnostisera. Och det är ju självklart besvärligt, inte minst i den här ekonomiska situationen när vi ska spara mycket pengar, säger Per Liss.

Företaget Kodak som levererat problemsystemet, jobbar just nu extra mycket på att försöka åtgärda felen. Lars Carlsson är VD:

- Ja, det är ju bedrövligt. Vi är otroligt ledsna. Men vid gör precis allt vi kan för att framförallt radiologerna ska få en bättre tillvaro, säger Lars Carlsson.

Ni är ju ett företag som ändå säger sig kunna leverera det här systemet. Är det inte rimligt att ni ska kunna göra det utan problem?

- Jo, absolut. Vi körde på prov i Enköping med den tron att vi hade svar på alla våra frågor. Men när vi sen integrerade det på Akademiska sjukhuset, att få ihop alla trådarna som det ska, det har vi ännu inte lyckats med. Så att vi försöker verkligen att ta vårt ansvar här.

Vad har du att säga till dem som drabbas av problemen?

- Att vi fortsätter att jobba så mycket som vi någonsin kan.

När kommer Carestream att fungera?

- Ja, den här veckan eller nästa vecka. Så jag vill påstå att vi är på sluttampen nu, säger Lars Carlsson.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".