Inte tillåtet med shorts i Tobofabrik

Två anställda på Munters fabrik i Tobo har varslats om uppsägning för att de vägrar ha långbyxor på jobbet och vill ha shorts i värmen.
De senaste åren har många anställda på Munters haft shorts på sig när de jobbat, men nu har företagets arbetsmiljökommitté beslutat att alla i verkstadsdelen ska ha långbyxor eftersom frätande kemikalier hanteras på vissa håll inom företaget och det kan vara en säkerhetsrisk att ha bara ben. Det här fick många av de anställda, som tycker att det är alldeles för varmt för långbyxor, att protestera och Ulf Vallén hör till dem som ändå gått till jobbet i shorts: -Det är inte för att jävlas som vi fortsatt ha shortsen, utan för att vi inte klarar av att ha långbyxor. Det finns ingen statistik på att vi gjort illa oss mer, säger han. Bengt-Ola Nygren, ombudsman på Metall i norduppland säger att facket tycker att varslen är helt onödiga och att de varslade bortde få har shorts på jobbet. Om arbetsgivaren står fast vid varslet blir det förhandling efter semestern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".