Inger fick rätt mot Älvkarleby kommun

Inger Thyselius i Älvkarleby överklagade när kommunen höjde matavgiften för hennes mamma så att hon bara hade 40 kronor kvar i månaden att leva för. Och hon fick rätt av länsrätten.
- När de ändrade matkostnaderna och höjde med 1300 och kallade det för fördyrad kost. Det innebar att hon bara skulle få 40 kronor av sin pension, det säger Inger Thyselius vars 96-åriga mamma fick rätt mot Älvkarleby kommun i fråga om höjda matavgifter. Länsrätten ansåg att Älkarleby kommun gjort fel när de tog ut den extra matavgiften för Inger Thyselius 96-åriga mamma. Mamman som har en låg pension hade då nämligen inga pengar kvar när hyran och maten på äldreboendet var betald. Pengar som ska användas till att betala vanliga omkostnader som färdtjänst och läkemedel och till exempel hårvård och fotvård. Men att ta steget att överklaga kommunens beslut var svårt.... - Jag trodde inte att det skulle hjälpa, för kommunen verkar ju stenhård, säger hon. Kommunens vård och omsorgschef Palle Danielsson har sagt att lagen är krånglig och att den ger utrymme för olika tolkningar som till exempel innebär ökade matkostnader för dom äldre. Mikael Sjöberg statssekreterare på socialdepartementet håller inte med. Ambitionen med lagen var att man skulle kunna sänka matkostnaden för dem som har lite pengar så att de inte behöver söka socialbidrag, Man arbetar nu med att göra lagen tydligare. - Jag tror att i vissa kommuner har man nog gjort det här krångligare än man behöver, men om man behöver ett förtydligande ska vi ordna det, säger han. Inger Thyselius har ännu inte fått något besked från kommunen om de sänkta avgifterna. Hon tror att många drar sig för att överklaga kommunens beslut: - Jag tror inte att det händer ofta. Har man ingen som kan föra ens talan så kan man ju inte när man är så gammal och dement, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".