Johanna Odlander, reporter på UNT

Varsel väntas på UNT

Det råder bistra tider på Upsala Nya Tidning, UNT. Vikande annonsintäkter i finanskrisens spår gör att 30 tjänster inom hela organisationen ska bort.

Johanna Odlander är kommunreporter på UNT.

- Det är klart man är orolig, som ganska nyanställd, att man kan bli av med jobbet. Är det sist in först ut? Är det några slags undantag från turordningsreglerna? Vilka medarbetare vill man behålla på redaktionen, marknad och tryckeri? Det är många frågor.  

I december 2008 kom beskedet från UNT:s ledning att 20 tjänster ska bort inom organisationen. Förhoppningen var att frivilliga avgångsvederlag och tidigare pensioner skulle göra att man slapp varsla.

Men endast 17 personer har hittills nappat på erbjudandet och i går kom beskedet från ledningen att drastiskt minskade annonsintäkter under årets första två månader gör att ytterligare nedskärningar är att vänta. Nu handlar det om 30 tjänster.

Och det är inte bara jobb som står på spel, utan även tidningens kvalitet och innehåll. Det säger Johannes Nesser, reporter och vice ordförande i klubbstyrelsen för Journilstförbundet på UNT.

- Redaktionen är redan väldigt slimmad som det är just nu. Vi har haft ett antal sparpaket tidigare och det går inte att osthyvla mer på redaktionen, utan att det syns i tidningen. Det är helt säkert.

Hur då?

- Sämre bevakning, mindre grävande journalistik, färre avslöjanden och mer snabba nyheter. Nyheter som vi får från pressmeddelanden och så vidare. 

Enligt UNT:s VD, Dan Lannerö, kommer inga delar av organisationen fredas när nu ytterligare tio tjänster ska läggas till till de tjugo som anonnserades redan i december. Och för första gången i tidningens 119-åriga historia talas det om rena varsel.

- Det är väl inte direkt någon funktion som kommer att få fribrev, utan vi kommer att behöva se över i stort sett hela organisationen, säger Dan Lannerö.

Går det att upprätthålla kvaliteten på tidningen när färre får göra samma sak?

- Det är vår uppgift att se till att göra det absolut så bra som det någonsin går. Men självklart ska vi inte utesluta att det kan komma att innebära en påverkan på en del av innehållet.

UNT:s ledning räknar med att kunna lämna närmare besked om vilka områden som det ska sparas in på, samt om eventuella varsel, i slutet av mars.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".