Ingen utökad blodkontroll på Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala, kommer inte att utöka sina bakteriekontroller av blod från blodgivare. Detta trots att en patient förra året avled efter att ha fått bakteriesmittat blod vid en blodtransfusion. Det står klart sedan socialstyrelsens utredning om dödsfallet nu är avslutad.
Sjukhuset kommer inte heller i fortsättningen att undersöka förekomsten av streptokocker, den bakterie som orsakade dödsfallet i fjol. - Vi kommer i nuläget inte införa en rutinmässig odling, säger Brita Winsa, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dödsfallet inträffade i april förra året. En patient på Centrallasarettet i Västerås som hade en svår blodsjukdom fick blodplättar som kom från donerat blod på Akademiska sjukhuset. Men patienten fick redan efter en kort stund kraftig frossa och avled något dygn senare. När man undersökte blodplättarna från det donerade blodet visade det sig att det innehöll streptokocker, troligen från en kronisk tandinfektion som blodgivaren hade haft. Och streptokocker tillhör de bakterier som man inte gör några kontroller av i samband med att någon lämnar blod. Socialstyrelsen har just blivit klar med sin utredning av fallet. Någon allvarlig kritik riktas inte mot Akademiska. Hårdast är kritiken för att sjukhuset slänger sina blodgivares hälsodeklarationer redan efter sju veckor, men vad gäller kontrollerna av själva blodet konstateras att Akademiska följt de föreskrifter som finns. På Akademiska kommer ingen förändring av bakteriekontrollerna att göras, åtminstone inte på kort sikt. Däremot tänker sjukhuset bli mer noggrant med att specifikt fråga blodgivaren om eventuella tandbesvär. Brita Winsa på Akademiska säger att det var mycket speciella medicinska omständigheter som gjorde att förekomsten av streptokocker i det aktuella fallet ledde till döden och säger att säkerheten redan i dag är mycket hög. Därför är hon skeptisk till att införa kontroller av alla kända bakterier i blod från blodgivare. - Man måste överväga om det är rimligt att avsätta de resurserna det innebär för att uppnå en liten ökad säkerhetsgrad, säger Winsa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".