Justitiekansler tveksam till övervakningskameror

Övervakningskamerorna får inte spridas alltför mycket i samhället tycker justitiekansler Göran Lambertz, trots att polisen har stor nytta av kamerorna och griper allt fler personer med hjälp av dem.
Justitiekanslern, som granskar de svenska myndigheterna, tycker att det finns en gräns för kamerornas utbredning. -Det är inte bra om det finns alltför mycket kameraövervakning i samhället, säger han. Sedan 1998, när det kom en lag som gjorde det lättare för den som ville sätta upp kameror, har vi blivit övervakade på allt fler platser. Uppsalapolisen är mycket positiv till det ökade antalet kameror eftersom det hjälper dem i deras arbete. Justitiekanslern tycker att kameror är på sin plats i banker, kassor och krogköer och andra ställen där det förekommer våld, men han tycker också att det finns ställen där den personliga integriteten ska gå före. Han anser inte att föreslaget om att sätta upp kameror i provhytter är acceptabelt: -Jag förstår att handeln kan ha ett intresse av att komma undan stölder på det sättet, men det är en mycket integritetskänslig situation och det finns faktiskt en viss risk att bilderna kommer ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".