1 av 2
2 av 2
Nella Kaze

Tjejdag på fritidsgård

I dag är det åttonde mars och internationella kvinnodagen uppmärksammas på en rad håll i Uppsala.

Sävja Fritidsgård i Uppsala tjuvstartade med en aktivitetsdag för tjejer redan i går. 19-åriga Nella Kaze, som var på besök ändå från Gävle, tycker att jämställdhetsfrågor är viktiga, inte minst ur ett internationellt perspektiv. - För mig är det en speciell dag, för det finns många länder som inte respekterar kvinnor, säger hon.

Det är också en speciell dag för Sävja fritidsgård som har instiftat traditionen med en aktivitetsdag endast för tjejer, i samband med åttonde mars. Schemat med hiphopworkshop, skateboard, självförsvar, Hennatatuering och mycket mer verkar gå hem. Två timmar efter öppning har redan drygt hundra tjejer klivit innanför dörrarna.

Även om alla kanske inte var helt på det klara med vilken dag som givit upphov till arrangemanget, så var det ingen brist på tankar kring jämställdhet.
- Kvinnor jobbar lika hårt som män, men männen får ändå lite mer bara för att de är män, och det är fel, säger en av besökarna.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".