Riskfylld börsuppgång för bioteknikföretag

Börsens bioteknikbolag har haft kraftigt stigande aktiekurser i år. Bland de företag som ökat finns bland annat Uppsalaföretagen Biophausia och Q-med. Men branshen är riskfylld och förhoppningar och spekulationer ligger ofta bakom lyften.
-Hela biotekniksektorn har varit lågt värderad under en längre tid, för att framförallt privatpersoner har varit mindre riskbenägna, men nu är folk beredda att ta högre risker igen och köper aktier i den här typen av bolag, säger Stefan Wikholm. En sak som gör bioteknikbranshen riskfylld är att det finns en hög produktutvecklingsrisk. Det är alltså svårt att veta om produkten man utvecklar, som kan vara ett läkemedel till exempel, överhuvudtaget kommer att fungera. Eftersom det kan ta 10-15 år att utveckla ett läkemedel så kan läget vara osäkert under lång tid. Uppsalaföretaget Q-med och Knivstabaserade Biophasia tillhör de bolag som stigit mycket den senaste tiden, men de är i sig väldigt olika. Q-med har en unik produkt som säljer bra och har stor potential att utvecklas bra, medan Biophasia har haft det kämpigt sedan starten och där är risken betydligt högre, säger Stefan Wikholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".