Varnar för harpest

Det kan bli ett så kallat harpest-år i år varnar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Flera fall av bakteriesjukdomen, som infekterar både människor och djur, har upptäckts i Gävleborg och Örebro län, och det finns risk att även Uppland kommer att drabbas.
Harpest bryter ut med jämna mellanrum, och det senaste stora utbrottet var år 2002. Det var också första gången sjukdomen spreds till Uppland. -I år har vi haft våra första utbrott, i Gävleborgs län, och det betyder att bakterien nu cirkulerar i naturen, säger Torsten Mörner som är statsveterinär på SVA i Uppsala. Den vanligaste spridningsvägen är genom mygg, och det varma och fuktiga vädret gynnar därför sjukdomen eftersom mygg stortrivs under sådana förhållanden. Ett vanligt myggbett som utvecklas till en varfylld böld, svullna ömmande lymfkörtlar och hög feber är tecken på att man kan ha drabbats av harpest. Den form av sjukdomen som finns i Sverige är inte dödlig för människor, men de drabbade kan bli rejält sjuka och bör behandlas med antibiotika. De flesta husdjur drabbas inte själva men till exempel katter vet man kan vara smittbärare På SVA vill man gärna kartlägga sjukdomens spridning och ber allmänheten att skicka in döda harar och gnagare som man finner i naturen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".