"Oerhört ångestfyllt"

Den dråpmisstänkte barnläkaren i Stockhom släpptes på måndagseftermiddag ur häktet, men misstankarna kvarstår och bland läkare i Uppsala är oron stor.

Läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna misstänks ha gett ett svårt hjärnskadat barn en hög dos morfin i samband med att den livsuppehållande behandlingen avbröts.

Inom sjukvården följer personalen rättsprocessen med såväl vånda som stort intresse. Martin Wohlin, vice ordförande för Upplands allmänna läkarförening.

- Det är många som är väldigt rädda. Det här något vi arbetar med dagligen på nattjourer och intensivvårdsavdelningar. Det är oerhört ångestfyllt nu för många, man väntar på polis och handklovar i princip, säger Martin Wohlin.

- Att avsluta en behandling, som jag misstänker att det här handlar om, är något vi gör ofta inom sjukvården. Läkaryrket bygger på att man har ett förtroende från patienten och vice versa och blir det så nu i framtiden att det går till civilrättslig domstol så fort det blir tvister mellan anhöriga eller patienten och läkare, så blir det oerhört tungt att vara läkare eller vårdpersonal, säger han.

Catrin Reth
catrine.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".