Uppsala stift lurad av bedragare

En församling i Uppsala stift har lurats av en bedragare på uppemot 100 000 kr. Bedragaren tog kontakt med församlingen och under förevändning att han var religiös sökare lyckades han vinna kyrkoherdens förtroende.
Bedragaren uppgav sig leva under hot och att han av den anledningen ville ha skyddad identitet. Han kunde därför inte skaffa ett betalkort i eget namn för att köpa mat och andra förnödenheter. Kyrkoherden beslutade därför tillslut att i eget namn ordna ett betalkort som mannen kunde utnyttja, varvid pengarna började rulla. Stiftsjuristen Anders Sandström i Uppsala stift säger att mannen först tagit del av stiftets verksamhet och så småningom kommit med önskemål om ekonomiskt bistånd. Personen försvann sedan efter att han uppgett att "marken började bränna under fötterna" och att han inte kunde vara kvar. Via e-post meddelade mannen att han skulle komma tillbaka, men det har han alltså inte gjort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".