Lex Maria fungerar inte

Inom vården är många missnöjda med Lex Maria, lagen som säger att alla misstag och felbehandlingar inom vården måste anmälas. Bland annat Vårdförbundet tror att anmälningarna skulle bli fler om lagen ändrades.
Hittills i år har det från Uppsala Läns Landsting gjorts 32 anmälningar till Socialstyrelsen genom Lex Maria. Läkarförbundet arbetar nu för en modernisering av Lex Maria. - Vi tycker att man ska fortsätta anmäla händelser i vården som ger upphov till allvarlig skada eller sjukdom men vi tycker inte att anmälningarna ska leda till fortsatt anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, säger Bernhard Grewin. Felaktigt utförd undersökning, otillräcklig information eller feldosering är exempel på sådant som enligt Lex Maria ska leda till anmälan. Kritiken mot Lex Maria som Läkarförbundet och Vårdförbundet nu tillsammans för fram gör gällande att lagen så som den är skriven idag leder till att syndabockar pekas ut istället för att strukturella fel och brister uppmärksammas. - Det är väldigt sällan man tittar på vad som kunde förbättras i rutinerna utan man nöjer sig med att peka ut den skyldige, säger Eva Fernvall som är ordförande i Vårdförbundet. Uppsala Läns Landsting har hittills i år anmält 32 fall enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Men det finns risk att det egentligen borde vara fler. -Idag finns det en väldigt stor tendens till att vi anmäler för lite därför att det bara handlar om att hitta syndabockar, säger Eva Fernvall. Kontakta reportern: Åse Richard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".