Lång väntetid efter tandvårdsreform
Publicerat måndag 4 augusti 2003 kl 07.22
Pensionärer som vill utnyttja det nya högkostnadsskyddet inom tandvården får i Uppsala län vänta ändå upp till nio månader innan de får sin behandling.
Skälet till de långa väntetiderna är att alla högkostnadsskyddsärenden måste godkännas i förväg av försäkringskassan. Men försäkringskassan har inte hunnit med i anstormningen.
- Jag tycker att en till två månader är acceptabelt, men inte mer, säger tandvårdschefen i Uppsala län Ann-Charlotte Frank-Lindgren. Det kan vara väldigt jobbigt för många att behöva vänta. Man kan vara utan tänder och man kan ha svårt att tugga och tillgodogöra sig maten.
Det var förra sommaren som högkostnadsskyddet för pensionärer infördes i Sverige. Ingen som fyllt 65 år skulle behöva betala mer än 7 700 kronor plus tandmaterialet.
Det bestämdes också att alla ingrepp måste godkännas i förväg av försäkringskassan, och en speciell enhet byggdes upp på försäkringskassan i Skåne dit alla ansökningar skulle skickas. Men belastningen där har blivit för stor och personalen har inte hunnit med. Därför har väntetiden för pensionärerna blivit mycket lång över hela landet.
I Uppsala län är den nu cirka nio månader. En väntetid som kan innebära stora påfestningar - även om värk i tänderna åtgärdas under alla förhållanden.
Försäkringskassan i Skåne ska nu anställa 15 nya handläggare och målsättningen är att till årsskiftet ha fått ned väntetiden till en eller två månader.
Men Ann-Charlotte Frank-Lindgren har märkt att pensionärer också i ett annat avseende blivit besvikna på högkostnadsskyddsreformen.
- Många har hört att det bara ska kosta 7 700 kronor. Men det som gäller är 7 700 kronor plus material. Jag tror inte att alla förstår hur mycket materialet kan kosta. Gör man till exempel en så kallad implantatbro så kan det kosta uppåt 25 000 kronor. Där kan vi se att patienterna känner sig lite lurade, säger hon.
Kontakta reportern:
Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.