Lightcigaretter orsak till lungcancer

Lightcigarretterna är orsak till att lungcancer ökar bland svenska kvinnor. Det menar forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som nu startar ett forskningsprojekt för att bevisa sambandet mellan rökning av lightcigarretter och olika former av lungcancer.
-Flera gånger per månad träffar jag tjejer i min egen ålder, alltså i fyrtioårsåldern och även ner i tretioårsåldern, som har svår lungcancer och många säger att de har rökt lightcigaretter, säger Elisabeth Ståhle som är professor och thoraxkirurg. Tobaksbolagen marknadsför lightcigarretter som mindre farliga cigarretter eftersom dom innehåller mindre nikotin och tjära. Men Elisabeth Ståhle och hennes forskarkolleger menar att de halterna i sig är ganska ointressanta. Skadorna av lightcigarretter blir inte mindre än av andra cigarretter, hävdar de. Tvärtom är lightcigarretterna skälet till att körtelcancer på senare år blivit den vanligaste formen av lungcancer. Lungcancer har på senare stagnerat bland män, men ökat bland kvinnor. Men när det gäller just den accelererande formen körtelcancer så ökar den både bland män och kvinnor och det finns tidigare forskningsrapporter som pekar på ett samband med rökning av lightcigarretter. Men nu ska Elisabeth Ståhle och hennes forskarkolleger i Uppsala och Stockholm försöka att definitivt slå fast sambandet i ett tvåårigt projekt där lungcancerpatienter ska få redogöra för vilken typ av cigarretter de rökt. Elisabeth Ståhle har i sitt arbete som thoraxkirurg sett så mycket av lightcigarretternas skadeverkningar att hon redan nu vill varna allmänheten för att tro att såna cigarretter skulle mindre farliga än andra cigarretter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".