Mikael Oscarsson (KD)

Oscarsson ger inte upp

På onsdag kommer regeringen att presentera sin inriktningspropostion för försvaret. Redan nu står det klart att det, tvärtemot tidigare besked, blir en del satsningar, bland annat på Gotland.

Men enligt Mikael Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala län kommer inte Uppsala Garnison nämnas i propositionen. Och han är kritisk.

- Huvudfrågan, om att vi ska ha ett luftförsvar över Stockholm, Uppsala och Mälardalen, den finns ju inte med i försvarspropositionen, vad jag sett. Och inte heller finns det med vad det kommer att kosta att flytta över 70 procent av verksamheten till Enköping. Enligt de uppgifter jag har fått från försvarsmakten så kommer det kosta långt över en miljard, säger Mikael Oskarsson (KD)

- Vi kan ju inte fatta beslut i blindo. Så jag tycker det är väldigt trist att regeringen, och framförallt försvarsminister, duckar i frågan och inte ger besked om hur det går med luftförsvaret över Stockholm.

Enligt Mikael Oscarsson kommer alltså inte stängningen av flygplatsen vid Uppsala Garnison bli en fråga för riksdagen, utan det blir Försvarsmakten som kommer ha kvar beslutsrätten om framtiden den militära flygplatsen.

Allt tyder då på att det som det tidigare föreslagits kommer bli verklighet och att flytplatsen läggs ner. Bland annat stridsledningsskolan och utbildningsenheten flyttas till Enköping. Men Garnisonens förkämpe ger inte upp.

- Det sägs ju ingenting om Uppsala. Så dödsstöten har inte kommit än. Så jag kommer fortsätta att kämpa för saken. Jag tror att man till slut måste lyssna på de goda argumenten. Varför ska man göra sig av med vår enda huvudstadsnära militära flygplats? Stängeer vi den kommer vi aldrig nånsin kunna bygga upp den igen. Historien har inte slutat, säger Mikael Oscarsson (KD).

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".