Bostadsföretagen behöver renoveringsstöd

För att undvika chockhöjningar av hyrorna så behöver bostadsföretagen statligt stöd till framtida renoveringar. Det tycker i alla fall boverket i en ny rapport.
Det här förslaget får nu stöd av bostadsexperten Bengt Turner, som är professor vid institutet för bostadsforskning vid uppsala universitet. Alla som bor i ett hyreshus byggt på sextio- eller sjuttitalet har stora renoveringar att vänta inom en tjugoårsperiod. I det så kallade miljonprogrammet under den tiden byggdes det ca 1,3 miljoner lägenheter. Risken finns att kostnaderna hamnar på hyresavin. Boverket föreslår därför att bostadsföretagen ska få placera en del av sina vinster i skattefria fonder, för att sedan kunna använda pengarna när husen behöver renoveras. Dessutom föreslår Boverket ett speciellt stöd riktat till bostadsföretag i mindre städer med stor utflyttning och många tomma lägenheter. Bengt Turner säger att om inget görs finns risk att svaga småorter förslummas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".