Fjäderlöst i påsk?

Med lite mindre än en månad kvar till påsk så har det börjat pyntas i en hel del skyltfönster i Uppsala. Men avslöjandet tidigare i år, om att många dun och fjädrar ute i handeln har plockats från levande fåglar, har fått både konsumenter och butiker att reagera.

Så här säger några Uppsalabor vi träffar på gågatan:

- Jag vet inte om jag ska köpa några fjädrar i år överhuvdtaget, säger en.

- Jag blev förvånad över hur grymt de gick tillväga, säger en annan.

- Nu när du ställer frågan så kanske jag ska titta på vad det är för fjädrar som vi pyntar med till påsk hemma, säger en tredje.

Dunavslöjandet sätter sina spår i påskhandeln. På Åhléns säljer man inga påskfjädrar alls i år, varuhuset har tagit bort alla fjäder- och dunprodukter tills man fått fullständiga garantier från sina leverantörer att dunet och fjädrarna inte kommer från levande fåglar.

Andra större butikskedjor som Upplandsnytt har pratat med väljer att sälja påskfjädrar även i år, efter att ha fått sådana garantier från sina leverantörer. Till exempel ICA, Hemköp och COOP.

Magnus Frisk är informationschef på COOP:

- Båda de leverantörer vi pratat med säger att den typen av fjädrar som vi har finns bara att tillgå från djur som plockats då de är döda, säger Magnus Frisk.

Hur kan ni vara säkra på att de garantier ni får faktiskt stämmer?

- Självklart finnsa det alltid en liten risk att någon bluffar och luras. Men vi måste ändå kunna jobba på det sätte, med avtal. För vi kan inte finnas ute på varje enskild bondgård, varje enskilt slakteri. Men om det skulle fram att någon försöker lura oss så vidtar vi givetvis åtgärder, säger Magnus Frisk.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista