Värstingvård köps trots missnöje

Många av landets kommuner som placerat unga kriminella på så kallade värstingseglatser hos vårdföretagaren Anders Roxe har varit missnöjda med hur han bedrivit vården, det rapporterade Ekot om i morse.
Men det finns kommuner där socialtjänsten anlitat samma vårdföretagare flera gånger trots att man varit missnöjd med vården. En av dem är Uppsala kommun. Lena Hellman arbetar på socialförvaltningen i Uppsala där man i början av 90-talet gjorde sin första placering på Anders Roxes värstingseglats. - Vi hade trott att de skulle vara ute på sjön under ledning av någon vuxen, men de lämnade aldrig hamnen, säger Lena Hellman. Men trots att man var missnöjd med hur Anders Roxes vårdföretag bedrivit vården så beslutade socialtjänsten i samma kommundel i Uppsala några år senare att placera en annan värsting hos samma vårdföretag. Den här gången skulle resan ske i England, men inte heller nu blev det någon segling eftersom båten låg i hamn för reparation och killens handledare var berusad. Lena Hellman säger att det kan ha varit bristande kommunikation inom kommunen som gjorde att man anlitade Anders Roxe igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".