1 av 2
2 av 2
Daniel Kåre

Bygglärlingar drabbas

Varslen inom byggbranschen har duggat tätt den senaste tiden och nu har även bygglärlingar i länet börjat drabbas av uppsägningar.

Utan lärlingsutbildning får man ingen yrkesexamen, vilket gör det extra svårt att få jobb på en redan mörk arbetsmarknad. 21-åriga Daniel Kåre, tidigare bygglärling på JM, blev uppsagd för drygt två månader sen.
- Man kom på måndag morgon och då satt det en högre chef där inne på JM och sa: ”Ni har blivit varslade, ni har två månaders uppsägningstid.” Det har väl inte riktigt slagit en än att man är arbetslös. Det känns väldigt underligt faktiskt.

Och Daniel Kåre är inte ensam. Läget för bygglärlingar är svårt. Den senaste tiden har 35 stycken varslats i länet. Det berättar Bengt Westman på fackförbundet Byggnads.
- Det hade knappt skett under min tid och jag har jobbat med lärlingar hela 2000-talet. Inte förrän nu det senaste halvåret har det varit sådana förhandlingar. Nästan en i veckan har det varit nu under en tid.

Enligt branschens nyckeltal får det inte gå mer än en lärling på fem anställda. Och ännu fler lärlingar kan få gå. Det tror Claes Wallin på arbetsgivarsidans branschorganisation Sveriges byggindustrier.
- Det ser inte bra ut. Vi har ju tidigare refererat till lågkonjunkturen under 90-talet då vi gick miste om en hel generation. Ser vi ingen ljusning och någon form av åtgärd framöver, ser det ut att bli likadant igen.

Bengt Westman på Byggnads tycker att det ser mörkt ut för de lärlingar som blivit uppsagda att hitta en ny lärlingsplats där de kan få göra klart sina timmar.

I dag är en lärlingsanställning i princip detsamma som en tillsvidare-anställning. Men för att få lärlingar tillbaka i arbete ser nu Sveriges byggindustrier tillsammans med Byggnads över om vissa lättnader i anställningstryggheten för lärlingar kan göras, så länge som krisen håller i sig. Lärlingar skulle till exempel kunna få dela upp sin tid mellan olika byggföretag.

Daniel Kåre, har sökt med ljus och lykta efter ett nytt byggföretag att slutföra sin lärlingsanställning på, så att han så smånigom kan få ut sin yrkesexamen. Han tror att förslaget om vissa lättningar i anställningstryggheten kan vara bra.
- Det är aldrig bra att sänka arbetsvillkoren och tryggheten. Men om det är det som behövs för att man ska få en lärlingsplats och bli fullbetald, så får man väl hoppas att det ska fungera bra.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".