Kontaktfamiljen Ann Hübinette och Peter Ericsson.

Svårt hitta kontaktfamilj

Det är lång väntetid för de barn i Uppsala som har astma-allergi och är i behov av en kontaktfamilj.

Vad tycker du om det? Säg din mening här!

Inom tre månader ska kommunen kunna erbjuda barnet en familj, något som kommunen inte lyckas med berättar Ulrica Flink chef på familjehemsenheten.
- Om man tittar på de barn som får vänta längst idag så är det faktiskt de som behöver ha ett strikt allergisanerat hem.

Hur länge har de fått vänta?
- Ja, det är säkert lite olika men jag hörde en medarbetare som sa att det finns barn som har väntat i upp till ett år. Det är ju alldeles galet. Så ska det inte vara, säger hon.

Att vara barn i en kontakfamilj innebär att man bor i den familjen vissa helger och på vissa lov. Detta ofta för att den biologiska familjen och i de allra flesta fallen ensamstående föräldern, behöver stöd och avlastning.

Kommunen har länge varit och är i behov av att fler vuxna ställer upp som kontaktfamilj och framförallt familjer som kan ställa upp med ett hem som är helt allergisanerat. Men det är svårt att hitta dem berättar Ulrica Flink som ser ett växande behov.
- Fler och fler yngre utvecklar de här problemen och en kontakfamilj av tradition bor gärna ett par mil utanför stan, det är en öppen familj, och då är det ofta så att också att det finns ett djur i ett hörn som inte alltid funkar för de här barnen, säger hon.

Familjehemsenheten jobbar nu för fullt med att hitta nya familjer till de olika stödverksamheter de erbjuder. De har satsat på annonser i olika media och i de nya broschyrerna försöker de bla spräcka myterna kring familjehem och kontaktfamiljer, tex den om hur en familj ska vara uppbyggd.

Ann Hübinette och hennes man Peter Ericsson bor i Björklinge och är kontaktfamilj för två tonåringar.

- Det saknas väldigt många familjer just nu, både familjehem och kontaktpersoner. Folk har väl fullt upp med sitt och så vågar man inte, säger Ann Hübbinette som tillsammans med sin man Peter Ericsson är kontaktfamilj i Björklinge.

Vad kan man göra för att få fler familjer?

- Man kan säga åt vänner och kompisar att de ska gå på kurser som vi har gjort, det är ju jätteroligt. Man får lära sig att träffa folk som har haft familjehem och kontaktpersoner och lyssna på deras erfarenheter, säger Peter Ericsson.

Mona Wahlund och Jonas Ahlman
mona.wahlund@sr.se jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".