Knarkhandel på nätet

Förra veckan gick polisen ut och berättade om ett stort nationellt tillslag mot köpare av det narkotikaklassade preparatet Tramadol på internet.

11 av dom misstänkta köparna finns här i Uppland, där razziorna dock blev inställda på grund av resursbrist.

- Vi ser det som ett ökande problem, det är ett högre antal som via internet köper sådan här typ av droger och inte minst ungdomar, säger Kenneth Olsson som är narkotikasamordnare i länet.

Om man tittar på det här tillslaget så handlar det till stor del om unga personer som tidigare är ostraffade och kanske också förstagångsköpare, hur kommer det sig?

- Ja det här är ett preparat som det handlar om som till stor del har spritts via internet och det är ju väldigt lätt gjort att komma in på sidor där det här saluförs och där man berättar för varandra hur man kan skaffa det, säger han.

Kan du beskriva den här drogen Tramadol som det rör sig om i det här fallet?

- Det är en drog som vi har en del erfarenhet av i Uppsala. redan för flera år sedan så hade vi dödsfall på grund av den här drogen i norra Uppland, det fanns ett gäng som höll på med det här men då i lite mer begränsad skala med folk som fick ut det via vården. Vi påtalade den situationen till bland annat Läkemedelsverket och det ledde så småningom till att det blev narkotikaklassat, säger Kenneth Olsson.

Vilken drog ser du som det största hotet mot oss här i Uppland?

- Den drog som utan jämförelse är vanligast av de illegala drogerna är fortfarande cannabis och faktiskt även när det gäller cannabis så förekommer det en viss ruljans över internet. Det finns även andra kanaler för det som tar de stora volymerna men det finns en del som provar att skaffa första gången via internet så det har vi också sett. Sedan är det ju andra preparat som inte alls är klassade som narkotika som förekommer där och  då finns det ju stora risker eftersom innehållet kan vara lite av varje. Så man vet ju inte vad det är man får för något och det kan ju då bli obehagliga överraskningar, i värsta fall dödsfall, menar Kenneth Olsson.

Cathrin Reth

cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista