Akademiska Hus stoppar studentboende

Tillfälliga lägenheter för 400 studenter skulle kunna bli verklighet på ängen bakom gamla fängelset i Uppsala. Men Akademiska Hus som äger området vägrar släppa ifrån sig marken, trots den akuta bristen på studentbostäder.
Bertil Flodström, VD för Studentstaden, som vill bygga åt studenterna anser att Akdemiska Hus tänker fel. - Jag tycker att det är tråkigt att marken står oanvänd och så vitt jag förstår kommer den inte att användas på de närmaste fem-sex åren, säger Bertil Flodström. I kvarteret Blåsenhus bakom gamla ungdomsfängelset finns en stor äng som är tre-fyra fotbollsplaner stor. Fastighetsförvaltaren Studentstaden har tillsammans med företaget E-space i två år försökt få Akademiska Hus att upplåta marken för tillfälliga studentbostäder. Men Akademiska Hus säger blankt nej. - Marken ska användas till annat och dessutom skulle de tillfälliga husen inte passa in i omgivningen, säger Hans Antonsson, VD för Akademiska Hus i Uppsala. Enligt Bertil Flodström är bostäderna tänkta som småstugor på 22 kvadratmeter som ska byggas i radhusform. Stugorna ska fungera som tillfälliga bostäder och att studenterna efter ett tag ska kunna flytta till nya permanenta bostäder. Hans Antonsson tycker att det vore bättre att satsa på permanenta bostäder på en gång istället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".