Ny krislinje till polisen

Vid större olyckor kommer polisen framöver att öppna upp en särskild informationslinje på sitt växelnummer 114 14.

Vid extremhändelser med många skadadade blir allmänhetens informationsbehov snabbt mycket stort, det berättar kommissarie Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.
- Vi har många exempel där stora händelser inneburit en enorm påfrestning på polisens växlar och därför är just den här nya möjligheten ett oerhört värdefullt tillskott, säger han.

Gottrörakraschen, Estonias förlisning och tsunamikatastrofen - det är några extremhändelser som fått telefonerna att gå varma hos såväl polisen som sjukvården och andra samhällinstanster. Ibland kan samtalen bli så många att det stör den pågående räddningsoperation. Christer Nordström minns bussolyckan i Rasbo för ett par år sen, då polishuset blev helt nedringt.
- Massor av samtal kom från förtvivlade människor som hade frågor och så kom de inte fram, eller så kom de fel.

Så sent som för ett par veckor sedan fick polisen användning för den nya funktionen när en storbrand bröt ut i Mölndal utanför Göteborg och många oroliga sökte information. Tanken är att polisen på kort varsel ska kunna öppna upp menyvalet i den automatiska telefonväxel samtidigt som man ser till att det finns folk på plats och svarar med rätt information. Linjen kommer dock bara öppnas vid händelser av större dignitet.
- En olycka där vi har många skadade eller döda, eller en brand som innebär att man måste evakuera ett område, det blir en prövning i varje enskilt fall.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".