Full rulle i labbet

Skola satsar på kemi

Rosendalsgymnasiet i Uppsala är en av sex gymnasieskolor i landet som fått pengar för att under tre år satsa extra på kemiundervisningen.

Kungliga vetenskapsakademin bidrar med en miljon kronor för en halvtidstjänst under tre år för att få fler elever intresserade av kemi och förhoppningsvis söka vidare till kemiutbildningar på högskolan.

Vår reporter Jonas Ahlman har varit på besök i en av kemisalarna på Rosedalsgymnasiet och träffade på eleven Sara Morell bland bubblande vätskor:

- Jag blev riktigt intresserad av kemi först när vi började här. Kemin på högstadiet var inte direkt avancerad och inte så rolig, här får vi labba väldigt mycket och det är det som är intressant, säger Sara Morell.

Läraren Emma Johansson är lektor i kemi på skolan, och undervisar på Uppsala universitet ibland, och hon berättar hur pengarna ska användas:

- Konkret så får jag den här tiden att hitta dom här spännande nya frågeställningarna, som är mer av aktuell kemi idag, istället för det mer gamla och traditionella, det är lätt att fastna i sådana saker. Mycket blir att frigöra tid för mig att göra det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".