Miljoner över i projekt

Av de 10 miljoner som Uppsala kommun satsat på att bryta utanförskapet under 2008 så har knappt en femtedel av dem använts i olika samarbetsprojekt.

Men kristdemokraten Gustaf von Essen i kommunstyrelsen och ordförande i Utanförskapsberedningen är ändå nöjd med satsningen.

- Ja, det är jag. Det har varit bra, intressanta projekt som har gett goda resultat, säger han.

30 miljoner kronor fördelat på tre år ska användas till att bryta människors utanförskap i Uppsala. Under satsningens första år användes knappt en femtedel av de tilldelade 10 miljonerna, resterande gick tillbaka in i kommunens så kallade svarta hål.

- Det här har varit ett nytt sätt och ett nytt tänk och det tar tid.

Men är det inte synd att så många miljoner går till spillo?

- Jo, det kan man i och för sig säga. Vi var ju osäkra på hur mycket vi skulle avsätta men det här är ju lite av en försöksverksamhet så att vi får titta på och dra lärdomar av detta och det är mycket möjligt att vi göra vissa förändringars, säger Gustaf von Essen.

Intresset för de så kallade von Essen-pengarna har varit stort men få har fått sina ansökningar beviljade. Christoffer Nilsson på kommunkledningskontoret handlägger satsningen.

- Det är inte riktiga samverkanslösningar utan det är mer att man söker föreningstöd eller projektmedel och sådana saker. Den här modellen med samverkanslösningar är ju nytt och det tar tid att både finna varandra men också att hitta formerna, förklarar han.

Förutom att det här är ett nytt oprövat arbetssätt för kommunen så är också de tidskrävande politikerbesluten kring ansökningarna ytterligare en orsak till varför inte fler blivit beviljade pengar.

Hooshang Bazrafshan är strateg och jobbar med integrationsfrågor för kommunen.

- Tänk dig om man bara skulle se till kvantiteten och bevilja undermåliga projektansökningar pengar bara för att bli av med 10 miljoner kronor. Jag tycker att det skulle vara ännu värre. Jag känner inte till någon annan kommun som investerar så mycket. Så både idén och satsningen storleksmässigt är bra tycker jag, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista