Enköping

Nolltolerans mot klotter

I Enköpings kommun har politikerna tröttnat på klottret.

Efter ett initiativ från socialdemokraten Anneli Djurklou siktar nu därför kommunen på att införa nolltolerans mot klotter.

Så här tycker några Enköpingsbor om problemet.

- Även om man är åsidosatt i samhället har man ingen rätt att göra precis vad som helst, lite ansvar får man ta ändå, säger en kvinna.

- Det är en vana, så jag känner ingenting speciellt. Och vissa är ju fina också, säger en yngre tjej.

Efter att ha en sett en ökning av klotter i Enköpings kommun fick socialdemokraten Anneli Djurklou nog. Hon kräver nu att kommunen inför nolltolerans mot skadegörelsen, vilket innebär att allt klotter polisanmäls och tas bort efter 24 timmar.

Enköpings närpolischef, Michael Gustafson, ser positivt på förslaget och säger så här om problematiken i stort.

- För det första så är det ett brott man begår, det är skadegörelse. Sedan så vet vi av erfarenhet att klottret som sådant är en inkörsport även till annan brottslighet.

Frågan diskuterades på kommunfullmäktige i tisdags kväll. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Anna Wiklund (M), är politikerna överens om att klottret måste åtgärdas.

- Vi måste sätta gränser för att vi ska få en så vacker, fin och ren kommun som möjligt och här tycker jag att alla har ett stort individuellt ansvar. Någon annan fixar inte det här utan vi måste hjälpas åt.

Vad tror du att det skulle kosta att införa nolltolerans?

- Ja, vad är alternativet? Om jag ställer frågan tvärtom, vad kostar det att inte införa det? För att all forskning visar att ju snabbare du tar bort det desto mindre klotter blir det, säger Anna Wiklund.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista