"ÖB har förbrukat sitt förtroende"

Chefen för flygflottiljen F 16 i Uppsala, Christer Olofsson, uttrycker hård kritik mot den högsta försvarsledningen efter den senaste tidens avslöjanden om vidlyftig representation.
Förtroendet för ÖB Johan Hederstedt är förbrukat, anser Christer Olofsson. – ÖB:s egna internrevision ute på förbanden, där påtalas det alltid omrepresentation om hur det ska gå till. Man ska ju leva som man lär. Inte bara skriva hur andra ska vara om det nu gäller hela försvarsmakten. Då ska det gälla alla från toppen till botten. – Man tappar förtroendet för vår högsta ledning och man blir besviken på honom. Så känner jag det personligen. Tycker du att hans förordnande kan förlängas? –Nej, absolut inte. ÖB Johan Hederstedts förordnande går ut den 31 december i år, och han själv har hittills vägrat att svara på om han tänker be om förlängt förordnande. Men Christer Olofsson, överste och chef för F 16 i Uppsala, tycker inte att ÖB kan stanna efter avslöjandena den senaste tiden, där det visat sig att försvarshögkvarteret gång efter annan brutit mot sina egna regler för representation. Bland annat genom att ordna fester och middagar för mångdubbelt större belopp än vad reglerna anger. Att det funnits en sådan representationskultur i försvarsledningen har kommit som en överraskning för Christer Olofsson, som till exempel reagerat mot den avtackning av tre höga militärer som avtackning av tre höga militärer som skedde förra sommaren. – För mig är det astronomiska summor om det stämmer att avtackning för de tre officierarna med fruar gick på 98 000 som det stod i tidningen. För mig är det helt främmande att det skulle förekomma. Christer Olofsson tycker att det som skett måste få konsekvenser, också för andra än ÖB. – Det är ju inte bara han som har skulden för det här. Det kan jag inte tänka mig. Det är naturligtvis några under ÖB också som har agerat för att få till de här tillställningarna. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista