Provsmak för äldre

Smaklösa måltider i svåröppnade förpackningar. Så beskriver några Uppsala- pesnionärer den färdiglagade maten som tidigare har körts hem till de som har kommunal hemtjänst. Nu har  maten börjat lagas av ett nytt företag.

- Vi har fått vissa signaler till föreningen, dels att öppnandet av lådorna är svårt och dels att det inte har varit så roligt alla gånger med smaken, kryddningen och lite så där, säger Marie- Louise Israelsson som är representant från föreningen SPF Gottsunda/ Valsätra.

Vad får det för konsekvenser tror du?

- Man äter inte och då får man inte sitt näringsintag, säger hon.

Trots kritiken från äldre om smaklös mat och svåröppnade matlådor från den förra leverantören så kunde inte kommunen ändra något förrän det skulle förhandlas om ett nytt avtal.

- Självklart så tar vi till oss det men det var inte tillräckligt för att vi skulle kunna bryta ett avtal  eftersom det ju inte var ett avtalsbrott. Men det är ju något som vi har med oss när vi gör upphandlingen så när det ska handlas upp igen så tar vi ju med de synpunkterna. Det är ju ingen vits om maten är både god och  näringsriktig om man inte kommer åt den, säger Yvonne Bispfors,  områdeschef för kommunens äldreomsorg.

En annan viktig sak är vad matlådorna innehåller.

- Svensk husmanskost är det viktigaste, det frågar alla äldre efter, säger provsmakaren Ingrid Edlund.

Audrey Erath

audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".