Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Manlig dominans i kommunala styrelser

Männen dominerar stort i de kommunala bolagens styrelser. I snitt i Uppsala län är bara var tredje ledamot kvinna.
Minst jämställt är det i Håbo kommun där bara tolv procent ledamöter är kvinnor. Håbos socialdemokratiska kommunalråd Agneta Hägglund tror att anledningen till att det är så få kvinnor kan bero på ointresse när partierna nominerar ledamöterna och det är naturligtvis inte bra, säger hon. Upplandsnytt har räknat alla ledamöter, revisorer och ersättare i samtliga kommunala bolagsstyrelser i länets kommuner. Minst jämställt är Håbo kommun där två av 17 styrelsemedlemmarna kvinnor. I Knivsta med kommunala knivstabostäder är könsfördelningen jämnare. Av sju medlemmar är tre kvinnor. Uppsala kommun har med alla sina bolagsstyrelser totalt 263 medlemmar. Där är drygt var tredje kvinna. Niclas Malmberg, miljöpartistiskt kommunalråd i Uppsala, är kritisk till hur partierna nominerar sina kandidater: -Det är naturligtvis alldeles för lite. Vi ska helst ha lika många kvinnor som män så att det blir jämställt i de kommunala bolagen. Med undantag för Knivsta kommun visar Upplandsnytts granskning att ju färre bolag en kommun har, desto mindre är andelen kvinnor. I Tierp och Älvkarleby är ungefär var sjätte styrelsemedlem kvinna, i Östhammar nästan var fjärde och i Enköping var tredje. Varför de inte har reagerat på den ojämna könsfördelningen i Håbo vet inte kommunalrådet Agneta Hägglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".