Projektpengar ifrågasätts

Av dom 10 miljoner som skulle användas för sammarbetsprojekt mot utanförskap i Uppsala kommun under 2008 har bara en femtedel använts. Trots ett stort intresse, har bara 8 av 22 ansökningar beviljats.

En av ansökningarna som fick avslag kom från Fyrisgården där Ulla Bergkvist är föreståndare.

- Den ansökan vi skrev tyckte vi alldeles utmärkt beskrev hur man kan minska utanförskapet för unga med funktionsnedsättning, säger hon.

Fyrisgårdens ansökan handlade om att få göra en dokumentärfilm om en rockshow som dom sätter upp varje år. Alla rollerna i den showen spelas av unga personer med funkionsnedsättningar. Filmen skulle sen andvändas som informations- och utbildningmaterial. På det sättet skulle gruppen unga med funktionsnedsättningar synliggöras.

- Vi försäkrades om att den ansökan, som vi bad att få en förhandsbedömning på, att man tyckte att den var jättebra och att den låg helt i linje med vad man har tänkt sig. Så visade det sig efteråt när politiker och andra beslutsfattare gick till beslut att nej, det var inte det här vi hade tänkt oss med samverkanspengarna. Hade vi fått de signalerna medan vi gjorde ansökan så hade vi kanske försökt betona det mycket bättre, säger Ulla Bergkvist.

Bälinge IF ansökte om att kunna göra deras hemmamatcher tillgängliga för ungdomar med funktionshinder. Dom fick pengar beviljade och deras projekt har betytt något. Hanna Ammaya, 15 år, anställdes som matchvärdar för att kunna hjälpa ungdomarna som kom till matcherna.

- Vi hjälpte dem att hitta sina platser och när de skulle komma och köpa i kiosken fick de lite extra hjälp och så, säger hon om deras projekt. 

Vad hade du för kontakt med dem?

- Det var en som kom typ hela tiden och vi blev vänner. Det var en jättesnäll kille och det var kul att jobba med dem.

Märktes det att de uppskattade att få komma på matcherna?

- Ja faktiskt, jättemycket. De var jätteglada och när vi pratade med dem blev de också jätteglada.

Audrey Erath

audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista