Östhammar

Snesslinge skola kvar

Den moderata ordföranden i Östhammars barn- och utbildningsnämnd, Lennart Owenius, säger att det inte finns någon plan att lägga ner skolan.

Föräldrar till elever på Snesslinge skola utanför Östhammar är oroliga att skolan på sikt ska läggas ner. Det efter ett förslag från skolledningen att flytta årskurs 5-6 till Edsskolan i centrala Östhammar.

Men enligt Lennart Owenius handlar det inte om någon nedläggning, utan om en nödvändig anpassning till kommunens budget, säger han.

- Om man nu får en anpassning på åtta miljoner, som vi fick till i år, då måste man ta det någonstans och då får man ju i princip ta det överallt. Vi har inte kunnat ta det från förskolan, där har vi på tok för trångt. Samma gäller gymnasiet, där har vi de stora kullarna just nu. Utan tyvärr är det så att det då blir övrig verksamhet som får mindre pengar och då måste de som får pengarna till verksamheten anpassa sig till vad de får. I det här fallet, vad jag förstår, handlar det om 30-35 procent till Snesslinge skola och det drabbar dem hårt.

Enligt skolans rektor Ola Lejman handlar det bara om att eleverna kommer att kunna få en bättre utbildning på Edskolan, utifrån de ekonomiska resurserna som Snesslinge skola har fått från kommunen.

Lennart Owenius, ordförande i barn och utbildningsnämnden säger att trots nedskärningen i budgeten finns det inga planer på att lägga ner Snesslinge skola.

- Den här diskussionen kommer självklart upp då, om det ska läggas ner eller inte. I det här beslutet finns det ingenting som säger att en skola ska läggas ner och det får ju inte heller rektorerna göra, utan det gör kommunens högsta organ, fullmäktige. Så någon nedläggning är inte planerad.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".