Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
håbo

Negativt till länsbyte

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 05.34

Det var fullsatt när allmänhet och politiker möttes i kommunhuset i Bålsta på torsdagkvällen för att diskutera om Håbo kommun bör byta län. Bland de närvarande var motståndet starkt mot att byta till Stockholm.

En utredning har nyligen gjorts om för- och nackdelar med att stanna kvar i Uppsala län eller att byta till Stockholms län.

– Först ska jag klart och tydligt säga att jag vill tillhöra Uppsala län, sade en manlig åhörare.

– Ni ställde frågan om vi ska byta län eller inte. Kort svar: nej! sade en annan man.

Över 150 personer kom till medborgarmötet på torsdagkvällen, så många att en del tvingades stå. Det rådde ett kompakt motstånd på mötet mot att byta län, bara några få personer argumenterade för ett länsbyte. Men till saken hör att länsbytesfrågan i hög grad är en generationsfråga. De äldre är ofta negativa och de yngre, varav många arbetspendlar till Stockholm, har ofta en mer positiv syn på ett länsbyte. Och på mötet tillhörde de allra flesta den äldre generationen, vilket noterades av de få närvarande yngre:

– Om man tittar på alla som är här så är vi kanske inte den andel av kommuninvånarna som pendlar till Stockholm. Jag pendlar till Stockholm dagligen, det är självklart mycket smidigare för mig att besöka ett sjukhus där än att ta mig till Akademiska i Uppsala eller till Enköping där jag i princip aldrig är, sade en yngre man.

Ett eventuellt länsbyte ligger minst sex år framåt i tiden och kommer i så fall att föregås av en folkomröstning. Mötet i går kväll var ett led i att förbättra samtalsklimatet mellan kommunföreträdare och medborgare i Håbo kommun, där det på senare år tidvis rått ett ganska hätskt politiskt klimat.

En konsult har anlitats för att nå en förbättring, f d journalisten Staffan Dopping, som under kvällen inte drog sig för att läxa upp politiker när de tog för stor plats:

– Tänk på balansen. Det är viktigt för er politiker här att lyssna, sade Staffan Dopping till en av de pratsamma politikerna.

Samstämmigheten var stor bland de närvarande om att det var lyckat att hålla ett medborgarmöte:

– Det här var toppen, det här är en så stor fråga, sade en kvinna.

– Mötet var magnifikt och Staffan Dopping skötte sig utmärkt. Jag vill gärna ha flera möten av det här slaget, sade en annan kvinnlig besökare.

Och uppfattningen delades av moderata kommunalrådet Nina Lagh:

– Stolarna räckte knappt till! Det är glädjande att vi kan få hit folk i den positiva andan som ändå var. Även om många var negativa till frågan i stort så var det positiv anda och högt i tak, kommenterade Nina Lagh (M).

– Över hundra människor i Håbo kommun har i kväll i två timmar diskuterat vad man vill med sin kommun utan att hugga huvudet av varandra och faktiskt lyssnat på varandra fast man haft olika åsikter. Jag tolkar det som att samtalsklimatet är på väg att bli bättre, sade Staffan Dopping, konsult i Håbo kommun. 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".